Selectează o Pagină

Cheamă-ne în școala ta

Consolidăm informațiile din curricula școlară.

Astrologia mayașă

Astrologia mayașă

Vârstă: 7 ani + Durată: 30 minute

Știați că mayașii au au creat un calendar mai precis decât cel pe care îl folosim în timpurile moderne? Care este rolul constelației Balam Jaguar în cunoașterea mayașă?

Un spectacol care întrepătrunde știința și mitologia și care ne duce într-o călătorie în timp pentru a afla modul în care mayasii au privit și înțeles Universul.

Împreună vom vizita cele șase temple mayașe antice: San Gervasio, Chichen Itzá, Uxmal, Edzna, Palenque și Bonampak și aflăm cum au fost orientate acestea în raport cu mișcările Soarelui, Lunii și planetei Venus.

Vă invităm la o lecție de istorie care îmbină mitologia, tradițiile și realizările semnificative ale acestei civilizații.

De pe Terra spre Univers

De pe Terra spre Univers

Vârstă: 13 ani +
Durată: 45 minute

Cerul înstelat, un subiect de conversație în jurul unui foc de tabără, dar și al miturilor antice. În ultimii 50 de ani, am pătruns în spațiu inaugurând o nouă eră a explorării spațiale.

Datorită programelor spațiale, am putut observa planeta noastră dintr-o perspectivă externă ca pe o planetă fragilă, o planetă de un albastru azuriu care orbitează în jurul Soarelui.

Se pare că Universul a fost creat printr-o expansiune colosală ,,Big Bang”-ul, care a avut loc în urmă cu aproximativ 14 miliarde de ani. Din acel moment Universul este într-o continuă expansiune.

Acest documentar ne plimbă prin Sistemul nostru Solar, vedem planetele pitice, descoperim Centura Kuiper, cum se formează roiurile de stele, stele neutronice și găuri negre.

Misterul materiei întunecate

Misterul materiei întunecate

Vârstă: 14 ani +
Durată: 45 minute

Materia întunecată reprezintă un subiect unic și misterios. Ea este cea care tine galaxiile împreună și cu ajutorul căreia Universul arată astăzi așa.

Știm cu toții că materia întunecată există, dar din ce este ea alcătuită? După ce reguli funcționează sistemul nostru solar? Dar Calea Lactee? Exista mai multe forme de galaxii? Ce ține stelele fixe pe orbită? Știai că cea mai mare parte a masei din Univers este sub formă de materie întunecată?

Acest tip nou de particule nu a fost încă detectată în laborator sau în alte experimente de detecție.

Universul dinamic și infinit

Universul dinamic și infinit

Vârstă: 13 ani +
Durată: 45 minute

Acest documentar ne prezintă imagini reale capturate cu cele mai avansate echipamente de pe Pământ și din spațiu, despre principiile de baza ale radiațiilor electromagnetice.

Astrofizica joacă un rol cheie în înțelegerea Universului. Aceste radiații dezvăluie procesele din universul fierbinte și violent.

Radiațiile electromagnetice furnizează informații importante despre propria noastră galaxie, stele cu neutroni, resturi de supernove și stele precum Soarele nostru, care emit cantități abundente de radiații cu energie mare.

Călătorie în centrul Căii Lactee

Călătorie în centrul Căii Lactee

Vârstă: 12 ani +
Durată: 30 minute

Ce se află în centrul galaxiei noastre?
Cu ce observăm cerul, stelele și planetele?
Ce este o gaură neagră?

Oamenii de știință au îmbunătățit pe parcursul secolelor modul în care percepem și observăm corpurile cerești, o gamă foarte largă de tehnologii au fost inventate și adaptate nevoilor omului de a cunoaște Calea Lactee.
Cu ajutorul acestui film vom învăța despre galaxia noastră, despre telescoape și dome-uri, despre
impresionantul număr de stele studiate, toate acestea urmărind o proiecție menită să-ți taie respirația.

Soarele și influența lui asupra Pământului

Soarele și influența lui asupra Pământului

Vârstă: 12 ani +
Durată: 30 minute

Cu ajutorul imaginilor reale realizate de Observatorul de Dinamică Solară, vom experimenta împreună adevărata natură a Soarelui și vom afla că este departe de a fi atât de calm pe cât pare la prima vedere.

În acest documentar vom găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

Ce este și cum arată o explozie solară?
Cum influențează Soarele viața de pe Pământ?
De unde provine o cantitate atât de mare de putere?
Care este legătura dintre rafalele solare și aurora polară?

Aurora Polară

Aurora Polară

Vârstă: 6 ani +
Durată: 30 minute

Cu toții ne-am dori să vedem aurorele polare, să ne admirăm frumusețea și să ne minunăm de jocul de lumini pe cer.

Documentarul Aurora Polară este realizat de NASA și este bazat pe filmări reale de la Polul Nord si Sud. Acesta cuprinde informații despre modul în care aurora se formează, cât durează pe Pământ, dacă se poate forma și pe alte planete, la ce înălțime o putem vedea și multe alte curiozități.

Împreună vom descoperii unul din cele mai fascinante fenomene care se manifestă pe Pământ!

Sistemul nostru solar

Sistemul nostru solar

Vârstă: 3 ani +
Durată: 25 minute

Planeta noastră face parte dintr-o structură mult mai vastă. Alături de cele 8 planete pe care le știm, mai exista și altele. Haide cu noi într-o călătorie în jurul Soarelui pentru a descoperii planetele sistemului nostru solar!

Vrei să afli mai multe despre sistemul nostru solar? Știai că acesta este format din 8 planete? Dar că există și planete pitice? Cum se diferențiază ele și care sunt acestea?
Vino alături de noi într-o călătorie captivantă pentru a învăța mai multe despre fiecare planetă în parte și pentru a ne minuna de frumusețea planetei noastre.

Întrebări frecvente

Hidden item - DO NOT REMOVE

Ce este planetariul mobil Curiosity Dome?

Curiosity Dome este un planetariu full HD portabil, cu care ne deplasăm prin România, din oraș în oraș, ca să aducem inovație în educație, programe educative interactive, precum și suport cadrelor didactice.

Unde poate fi montat planetariul Curiosity Dome?

Curiosity Dome este un planetariu făcut pentru a fi montat în interior sau exterior.
Planetariul mobil poate fi amplasat rapid și ușor în sălile de sport sau în încăperi mari cu tavan înalt. Acesta are un diametru de 7.5 m și o înălțime de 5.5 m și este nevoie ca în spațiul montat să avem acces la curent și incinta să fie încălzită în perioadele reci ale anului.
Ocazional îl montăm și afară cu condiția ca vremea să fie bună sau să fie montat sub un pavilion pentru a-l feri de ploaie.

Cine poate beneficia de experiența Curiosity Dome?

Beneficiarii programelor educaționale sunt școli, alte instituții de învățământ, biblioteci, festivaluri, organizații non guvernamentale sau firme private.

Cum puteți veni și în școala unde predau eu?

 1. Contactați CuriosityDome completând formularul de pe site, prin email sau prin telefon.
 2. Împreună stabilim o dată în care să venim la dvs, după ce ne-am asigurat că toate detaliile legate de spațiu și numărul de copii sunt compatibile cu cerințele noastre.
 3. Vă trimitem un email cu data agreată împreună cu Contractul de parteneriat (link) și Modelul de planificare a activității (link). Data rămâne rezervată, dar devine fermă în momentul semnării contractului. În cazul în care, pentru data respectivă, sunt mai multe cereri, această informație va fi comunicată celor implicați pentru a decide care cerere devine fermă.
 4. Semnăm contractul și data devine fermă
 5. În ziua stabilită, venim și instalăm planetariul mobil
 6. Respectăm programarea conformm celor agreate pentru ca elevii și profesorii să se poată bucura de experiența CuriosityDome
 7. La final, strângem planetariul mobil și lăsăm sala curată, la ora stabilită.

Câte persoane pot participa în același timp la un program educațional?

Planetariul are o capacitate de aproximativ 35 de persoane. În cazul școlilor, toți elevii trebuie să fie însoțiți de un cadru didactic (învățător/diriginte/profesor).

Care sunt caracteristicile minime necesare pentru instalarea planetariului?

Pentru montarea planetariului mobil în interior, este necesară o zonă interioară de 8m x 8m cu înălțimea tavanului de aprox. 5.5 m și acces la curent electric. Sălile de sport sunt, de obicei, un spațiu potrivit.

Proiectul Curiosity Dome se desfășoară în toată țara?

Da. Curiosity Dome este un planetariu full HD portabil cu care ne deplasăm prin România, din oraș în oraș, ca să aducem inovație în educație, programe educative interactive, precum și suport cadrelor didactice.
Planetariul nostru poate fi montat în orice încăpere spațioasă (de ex. sala de sport), deci nu mai este nevoie să vă deplasați în altă parte pentru a vă bucura de experiența oferită.

Hidden item - DO NOT REMOVE

Ce implică venirea planetariului Curiosity Dome în școli?

 1. Semnarea unui parteneriat în baza căruia vom colabora cu școala dvs.
 2. Asigurarea accesului într-o incintă corespunzătoare (de ex în sala de sport), unde se poate monta planetariul, și acces la curent.
 3. Organizarea internă a claselor care vor veni pe baza Modelului de planificare a activității (link)
 4. Permiterea accesului cu autovehiculul până lângă locație. Dacă locația este greu accesibilă cu mașina (multe trepte sau distanță mare) vă rugăm să ne comunicați pentru a ști cum să ne planificăm timpul.

Cât timp se desfășoară activitatea într-o școală?

Stăm în școala dvs. în funcție de numărul de copii care vor veni, în baza planificării prealabile.
Durata minimă pentru o deplasare într-o localitate care nu este în județul Cluj este de 2 zile.
Dacă în școala dvs sunt peste 450 de copii putem să programăm 2 sau mai multe zile pe care să vi le dedicăm exclusiv.

Cine face montarea echipamentului și cât timp durează?

Montarea planetariului va fi făcută de către noi. Este nevoie de 1 oră pentru a-l monta și 45 de minute pentru a-l demonta.

Montarea planetariului va strica pardoseala sălii unde va fi montat?

Podeaua va rămâne intactă. Pentru montarea planetariului nu este nevoie de ancorare în podea sau perete.

Copiii sub 8 ani pot să participe neînsoțiți?

Copiii sub 8 ani trebuie acompaniați de un adult pe parcursul programului educațional. În cazul prezenței planetariului mobil în școală, aceștia vor fi însoțiți de un cadru didactic. În cadrul evenimentelor dedicate familiilor/ firmelor, copiii vor fi însoțiți de un părinte.

Veniți și în mediul rural?

Da, venim!

Dacă locuiți în mediu rural și în școală sunt mai puțin de 250 de copii doritori, există următoarele variante:

 • Să încercăm, împreună, să mobilizăm mai multe școli din zonă, care să vină în același loc, pentru a vedea programele noastre educaționale.
 • În momentul în care avem deplasări în zonă, să petrecem câteva ore împreună în școala dvs.
 • Să veniți în cea mai apropiată localitate din județul dvs. în care avem programate activități.